Ve. Iz pera znatiželjnih umova zajednički je projekt etnologinja Janje Kovač i Lee Šprajc, osmišljen kao platforma za objavljivanje popularno-stručnih tekstova o tradiciji, kulturi i umjetnosti Međimurja. Tekstom i slikom istražujemo, bilježimo i pratimo aktualno stanje promatranih fenomena. Zbog toga smo projekt i nazvale Ve, što na međimurskome znači “sad”.

 

 

Janja i Lea

Janja Kovač završila je diplomski studij Etnologije i kulturne antropologije i Južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz studij u Zagrebu, usavršavala se u Sloveniji (Ljubljana), Srbiji (Novi Sad) i Njemačkoj (Ulm). Bavi se usmenom književnošću, simbolikom i folkloristikom. Radi kao kustos Etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec.

Lea Šprajc studentica je diplomskog studija Etnologije i kulturne antropologije i Kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Interes za etnološke teme razvila je baveći se tradicijskom glazbom. Izvodi vlastite obrade međimurskih tradicijskih pjesama, kao i autorske skladbe inspirirane ugođajem i leksikom međimurske popevke. Izuzev glazbe, propituje i druge oblike tradicijske i pučke umjetnosti.

 

Zajednički projekti:

Glazbeno predavanje “Štreka – metalna kralježnica Međimurja” održano u zgradi Scheier u Čakovcu u rujnu 2020. godine, u sklopu projekta “Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier”.