Uncategorized

Pisarnica “Ve”

Iz naše male etnološke pisarnice u protekle dvije godine proizašlo je stotinjak tekstova. Srijeda je bila dan kada smo objavljivale tekstove u kojima smo na popularan način pisale o temama koje su nama osobno bile zanimljive i koje su nas potakle da o njima više čitamo ili istražujemo na terenu. Neki tekstovi bili su dio tematskih nizova (kao što su slavenska mitologija ili međimurski pučki pjesnici), dok su drugi bili motivirani onime što je svojevremeno zaokupljalo našu pažnju. U svakom smo tekstu pokušale držati korak sa sadašnjošću kako bismo pokazale da etnologija nije nešto što se tiče samo „naših starih“. U studenome 2020. godine predstavile smo vam i internetsku stranicu naziva „Iz pera“. Internetska stranica uvelike olakšava pronalaženje i čitanje svih dosad objavljenih tekstova. Ona nam služi kao neka vrsta digitalnog arhiva.

Od prvog dana našeg pothvata s nama je bio Regionalni tjednik Međimurje. Sve naše tekstove u tiskanom obliku možete pronaći na stranicama Regionalnog. U izuzetnom povjerenju i dvogodišnjoj suradnji naš kontakt i dobri duh bio je Robert Peharda kojem od srca zahvaljujemo. Nakon dvije godine kontinuiranog rada spremne smo za nove izazove te stoga prestajemo pisati tjedne tekstove. No, ako ste mislili da se ovime opraštamo, varate se! Započele smo s pripremom rukopisa knjige u kojoj namjeravamo objaviti odabrane tekstove. Velik je posao pred nama, no spremne smo uhvatiti se s njime ukoštac. U suradnji s našom vjernom čitateljicom i učiteljicom Tatjanom Pintarić spremamo se zaploviti i u kulinarske vode, istražujući prehranu u njenom najširem mogućem kontekstu. Aktivne ostajemo i na Facebook stranici „Ve“. Odsad ćemo dva puta tjedno donositi promišljanja u obliku objava u kojima dominira fotografija uz kratki tekst obrazloženja – što se nalazi na fotografiji, zašto nam je upravo to zapalo za oko i sl. Utorkom će to biti Janjine mudrolije, a petkom Leine. Ponekad vas možda i iznenadimo pa se zamijenimo ili objavimo nešto sasvim drugačije. Vrijeme u kojem živimo izrazito je nepredvidivo, a i tko voli rutinu? Mi svakako ne!

Na kraju bismo htjele još jednom zahvaliti uredništvu Regionalnog tjednika, a posebno Robertu Pehardi. Na vašim smo se stranicama uistinu osjećale kao „doma“.

Janja i Lea