Običaji

SVETA BARBARA I RUDARI

Ranokršćanska svetica Barbara živjela je u 3. stoljeću. Svojim se legendarnim životopisom uklapa u plejadu kršćanskih svetaca koji su, ustrajni u svojoj vjeri, podnijeli mučeničku smrt. Odjeci srednjovjekovne legende o djevici Barbari mjestimice se prepoznaju i u usmenoknjiževnim tvorevinama zapisanima na području Međimurja. Prema kazivanju Anđele Turk iz Vratišinca Žganec je zabilježio sljedeće stihove:

Barbara devica

ti živleje svoje za veru si izgubila,

od svojega oca vmorjena si bila,

svoju čistu dušu Bogu alduvala.

Prema legendi je, naime, svetu Barbaru usmrtio njezin otac.

Svetu Barbaru smatra se zaštitnicom rudara, vatrogasaca, topnika, vojnika i uopće radnika koji su u svom poslu izloženi riziku. Kao zaštitnica se rudara sveta Barbara spominje još u srednjem vijeku. Kult svete Barbare kao zaštitnice rudara u našim se krajevima proširio pod utjecajem zemalja srednje Europe. Uz mnoga rudarska središta u Hrvatskoj nerijetko nalazimo crkvu, kapelu ili oltar posvećene upravo svetoj Barbari. Evo i nekoliko primjera. U mjestu Rudama nedaleko od Samobora nalazi se jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza, a nosi ime Sveta Barbara. Rudnik je bio aktivan do u 20. stoljeće, a danas je prenamijenjen u turističke svrhe. Na mjestu kapelice svetoga Jakoba na Medvednici (nedaleko od Planinarskog doma Grafičar), izgrađene polovicom 19. stoljeća, prije se nalazila drvena kapelica posvećena svetoj Barbari. U kapelicu svete Barbare, prije nego što je izgorjela u požaru, redovito su svraćali rudari, obraćajući se svojoj zaštitnici sljedećim molitvenim stihovima:

Dok se spuštam u tamnu utrobu zemlje,

zaklinjem te, o slatka Barbaro,

da me čuvaš od zala,

jer ne bi me sretnim učinilo,

nezvanim ući u Božju prisutnost.

kapelica svetog Jakoba na Medvednici 

crkva svete Barbare u Raši 

Crkva posvećena svetoj Barbari izgrađena je 1937. godine u mjestu Raši u Istri, čija je povijest također obilježena intenzivnom rudarskom djelatnošću. Crkva je zanimljiva iz razloga što pojedini njezini dijelovi asociraju na rudarski inventar. Glavni korpus crkve podsjeća na izvrnuti rudarski vagonet, dok završni dio zvonika crkve nalikuje rudarskoj lampi. Sveta Barbara štuje se i u Međimurju, naročito u Murskom Središću, gradu koji se na osnovu rudarske baštine posljednjih desetak godina intenzivno profilira kao grad rudara. Godine 2016. uz rijeku Muru u Murskom Središću, blizu mjesta gdje se u 17. stoljeću nalazila kapela svetog Martina, podignut je zvonik svete Barbare. Oblikom zvonik podsjeća na tzv. cimper, ulaz u rudarsko okno.

zvonik svete Barbare u Murskom Središću

Dan svete Barbare, 4. prosinca, u tradicijskoj kulturi predstavlja početak ciklusa božićnih običaja. Tradicijske prakse koje se ponavljaju tijekom čitava božićnog ciklusa (postupci sa zelenilom, razna proricanja i čestitarski ophodi) uobičajene su i uz dan svete Barbare.

Lea Šprajc

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.